Naujas daržininkų iššūkis - lysvės šiaudų kūgyje

Naujas daržininkų iššūkis - lysvės šiaudų kūgyje


Ar įmanoma augalus auginti ant presuotų šiaudų ryšulių vietoj normalaus grunto? Daugelis daržininkų mėgėjų į tokį alternatyvų daržininkavimą žiūri su nuostaba ir gana skeptiškai. Visiškai be reikalo. Štai Amerikos ir Vokietijos daržininkai mėgėjai yra sukaupę nemažą patirtį augindami daržoves ant šiaudų.


Marija Naudžiūnienė


Natūraliausi vazonai pasaulyje


Daržininkystė vėl tampa madingu užsiėmimu, vis dažniau girdime apie įvairius netradicinius daržininkavimo būdus. Didžiausią įtaką tam turi plintanti sveikos gyvensenos idėja, skatinanti užsiauginti savų daržovių bei žalumynų. Tačiau ne visi turi galimybę daržui skirti žemės sklypą, be to, norisi daržo priežiūrai sugaišti kuo mažiau laiko.


Išradingi daržininkai pasiūlė daržovėms auginti naudoti šiaudus ir teigia, kad balkonuose ar terasose pastatyti vazonai su daržovėmis – jau praeitis. Vietoj dirvožemio naudojant šiaudus pomidorų ar salotų galima užsiauginti net nesusitepus rankų. Šiaudinei daržininkystei paruoštus šiaudų ryšulius, pakišus po jais plėvelės atraižą ar kokį nors padėklą, galima pastatyti bet kur: pakanka turėti kiemelį, terasą, balkoną ar kitą nedidelę teritoriją. Svarbiausia, kad ta vieta būtų saulėta ir šiaudų ryšulius būtų patogu laistyti.

REKLAMA


Naujasis metodas lėtai, bet užtikrintai skinasi kelią Europoje. Vokiečių daržininkas ir daugelio knygų autorius Folkas Kulmanas sako, jog tokiu būdu daržoves auginti galima net ant uolų. Galbūt todėl šiaudinė daržininkystė sparčiausiai plinta ten, kur daržui įrengti, atrodytų, nėra jokių sąlygų: kalnuotose Austrijos, Šveicarijos ir Vokietijos vietovėse.


Naujas daržininkų iššūkis - lysvės šiaudų kūgyje

Šiaudinė daržininkystė - pakankamai švarus užsiėmimas.


Šiaudinių lysvių paruošimas


Pirmiausia reikia įsigyti šiaudų ryšulių. Tinkamiausi yra keturkampiai presuotų šiaudų ryšuliai (apie 25 kg). Tie, kuriuos dažniausiai matome, yra cilindro formos ir labai dideli – tokių nei padėti yra kur, nei auginti juose patogu. Vis dėlto dydis ir forma nėra taip svarbu. Svarbiausia, kad šiaudai būtų ekologiški. Iš pramoninių ūkių įsigytuose šiaudų ar šieno ryšuliuose būna herbicidų likučių. Tad šiaudinės daržininkystės propaguotojai visada stengiasi nusipirkti šiek tiek sudrėkusių šiaudų ryšulių, kurie nebetinka smulkesniems ūkininkams.


Tada reikia nuspręsti, kurioje vietoje ryšuliai bus sustatyti. Sudedami jie turi būti sausi, nes šlapius ryšulius sunku perkelti į kitą vietą. Svarbu žinoti, kad šiaudams pūvant graži ryšulio forma išskys, todėl briketą patariama apkalti lentų rėmeliu ar apjuosti viela. Ant šiaudų ryšulių patogu įrengti grotelių formos atramas kai kuriems augalams (agurkams, pupelėms ir pan.). Anksti pavasarį ant tokių konstrukcijų galima užmesti nuo šalnų saugančią priedangą, o vėliau ant jų gali vyniotis agurkai, pupelės, žirniai ir pan.


Prieš sodinant daigus ar sėjant sėklas šiaudų ryšuliai specialiai paruošiami: 10–12 dienų laistomi vandeniu ir trąšomis, kol ima virsti humusu. Ryšulių viduje vyksta fermentacijos procesas, kurio metu išsiskirianti šiluma ir angliarūgštė skatina jaunų augalų augimą. Geriausia vieną dieną laistyti vandeniu, o kitą – trąšomis. Laistant organinėmis trąšomis užtrunkama šiek tiek ilgiau, o laistant neorganinėmis viskas vyksta greičiau. Vienam vidutinio dydžio šiaudų ryšuliui reikia apie 450 g trąšų. Tinka kompleksinės mineralinės trąšos, turinčios daugiau azoto. Trąšos įterpiamos ištirpintos šiltame vandenyje arba pabarsčius trąšų šiaudų ryšuliai suliejami. Jau po savaitės šiaudų ryšulys ima skleisti salstelėjusį kvapą – laukiamas procesas prasidėjo.

REKLAMA


1 diena. Įterpiama po 100 g trąšų kiekvienam ryšuliui. Laistoma po truputį, tolygiai, stengiantis, kad vanduo neprabėgtų pro šalį.
2 diena. Gerai palaistoma (geriausia lietaus vandeniu).
3 diena. Įterpiama po 100 g trąšų kiekvienam ryšuliui ir palaistoma.
4 diena. Gausiai laistoma.
5 diena. Įterpiama po 100 g trąšų kiekvienam ryšuliui ir palaistoma.
6 diena. Palaistoma šiltu vandeniu. Ryšulio viduje jau prasideda aktyvūs mikrobiologiniai procesai, išsiskiria šiluma.
7– 9 dienos. Paskirstoma po 50 g trąšų ir gerai paliejama.
10–12 dienos. Laistoma. Ryšulių viduje jau išskiriama nemažai šilumos, ji juntama. Galima sodinti daigus.


Naujas daržininkų iššūkis - lysvės šiaudų kūgyje

Tai puikus būdas tiems, kurie neturi didelių daržininkystės įgūdžių: ant šiaudų sodinamam daržui nereikia gero dirvožemio, specialiai paruoštų lysvių ir pan.

Sodinimas ir auginimas – paprasčiausia proceso dalis


Prieš sodinant augalus rekomenduojama įrengti kad ir paprasčiausią lašelinę laistymo sistemą. Tam pakanka ant ryšulių viršaus padėti ir pritvirtinti vandens žarną su skylutėmis toje vietoje, kur planuojama sodinti augaliuką. Lašelinė laistymo sistema apsaugo augalus nuo ligų, nes vanduo nepatenka ant lapų, tik drėkina šaknis.
Rankomis ar kastuvėliu padaromos duobutės ir daigai su gumulėliu daiginti skirtos žemės tiesiog sodinami ant presuoto šiaudų ryšulio. Į ryšulius galima sėti ir sėklas. Tam ant šiaudų užpilama sauja žemės, pasėjama augalo sėkla, užberiama žeme ir truputį paspaudžiama delnu.


Ant šiaudų galima auginti beveik viską: morkas, kopūstus, bulves, pomidorus, paprikas, burokėlius, svogūnus, lapines daržoves, pupeles ir t.t. Čia, kaip ir įprastame darže, derėtų paisyti geros kaimynystės dėsnių, t. y. pasidomėti, kokie augalai padeda augti vieni kitiems, ar nevagia vieni iš kitų drėgmės ir maisto medžiagų, atbaido kaimynams būdingus kenkėjus ir pan.


Gausaus derliaus galima sulaukti šiauduose auginant bulves. Sudaigintos bulvės sodinamos po 3–4 vienetus į vieną šiaudų ryšulį, 25–30 cm gylyje. Gerai šiauduose dera pomidorai. Tik jiems būtinos atramos. Tolesnė jų priežiūra tokia pat kaip įprastoje lysvėje (šalinami ūgliai, formuojamas krūmas ir t. t.). Tinka šiaudų briketai gėlėms bei dekoratyviesiems augalams: lentomis apkaltas šiaudų ryšulys gali puikiai atstoti vazoną. Sezonui baigiantis šiaudus galima panaudoti kaip mulčią ar kompostą.



Naujas daržininkų iššūkis - lysvės šiaudų kūgyje

Prieš sodinant daigus ar sėjant sėklas šiaudų ryšuliai specialiai paruošiami: 10–12 dienų laistomi vandeniu ir trąšomis, kol ima virsti humusu.


Privalumai ir trūkumai


Alternatyvi šiaudinė daržininkystė iš tiesų turi labai daug pranašumų.


+ Ankstyvesnis derlius. Kadangi pūdami šiaudai išskiria daug šilumos, šiaudų ryšuliai tampa puikiu šilumos šaltiniu augalams ir derliaus sulaukiama savaite anksčiau, nei įprasta.
+ Patogesnė priežiūra. Ant žemės sustatytuose ryšuliuose augalai sodinami tokiame aukštyje, kad nereikia lankstytis juos prižiūrint. Tokiame darže lengvai gali tvarkytis neįgalieji vežimėliuose.
+ Mažiau darbo. Lysvių ant šiaudų nereikia ravėti, purenti ar mulčiuoti. O įrengus lašelinę laistymo sistemą apskritai galima pamiršti bet kokią priežiūrą – lieka tik džiaugtis augančiais augalais ir rinkti derlių. Paprastesnis ir sodinimas: juk pakanka mažo kastuvėlio.
+ Augalams saugiau. Nepalankių sąlygų poveikis augalams šiaudų ryšuliuose yra minimalus: nereikia bijoti pavasarinių šalnų, nebaisus drėgmės perteklius lietingu periodu, nes drėgmė šiauduose neužsilaiko. Augdami šiauduose augalai išvengia ligų, dažnai pažeidžiančių juos atvirame grunte, sumažėja kenkėjų poveikis, nereikia baimintis, kad augalus apgadins laukiniai žvėrys. Visiškai neaktualus tampa išsekusios, nederlingos dirvos klausimas.
+ Galimybė daržą įrengti beveik visur. Kasmet lysves galima įrengti vis kitoje norimoje vietoje iš esmės ant bet kokio tvirto paviršiaus.
+ Kartu paruošiamas ir kompostas. Nurinkus derlių šiaudus galima panaudoti kaip kompostą ar mulčią. Be to, po šiaudų ryšuliais iššunta visos piktžolės, o perpuvę šiaudai patręšia dirvą.


Kai kuriais atvejais šiaudinės lysvės gali būti nelabai parankios:


- Erdvės poreikis. Šiaudinės lysvės užima nemažai vietos, todėl dideli šiaudų ryšuliai nelabai tiks nedidelėms terasoms ar balkonams. Čia galima panaudoti nedidelius šiaudų briketus, kuriuose galės augti po 1–2 augalus.
- Reikalingas vandens šaltinis. Šiaudų daržams reikia nemažai drėgmės, todėl vandens šaltinis turėtų būti arti. Jei jo nėra, šiaudinė daržininkystė gali tapti sudėtinga.
- Gali sukelti alerginę reakciją. Šiaudinės daržininkystės negali kultivuoti žmonės, alergiški šienui ir šiaudams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)