Ruoškitės agurkų derliui – jis visvien užgrius

Ruoškitės agurkų derliui – jis visvien užgrius

Pačių užsiauginti arba iš ūkininkų nusipirkti švieži agurkai labai gardūs ir vieni, be jokių priedų.


Liepą daržuose užderės pirmieji agurkai – daugelio žmonių mėgstama daržovė. Agurkai dera įvairiuose patiekaluose, nekaloringi. Be jų sunku įsivaizduoti daugelį vasaros valgių. Agurkai – gardūs ir švieži, ir konservuoti. Todėl užauginus gausesnį derlių, iš jų galima pasiruošti puikių garnyrų žiemai. Juk parduotuvėse nupirkti niekada neprilygs namuose ruoštiems. Žinoma, atsivalgyti reikėtų ir šviežių.


Valgykite iki soties

Agurkuose yra nedidelis kiekis vitaminų A, C, E, folio rūgšties, kalio, cinko, jodo ir t. t., tačiau palyginti su šių medžiagų dienos normomis, – nedaug. Visos naudingos šių daržovių medžiagos yra ištirpusios sultyse, todėl organizmas jas gerai pasisavina.
Agurkai – ir maistas, ir vaistas. Juos tinka valgyti esant lėtiniam vidurių užkietėjimui.


Agurkų ląsteliena padeda šalinti iš organizmo cholesterolį, todėl šviežių patariama valgyti profilaktiškai nuo aterosklerozės. Tai puiki daržovė turintiesiems antsvorio, mat agurkai visiškai nekaloringi: 100 g – tik 11 kcal. Be to, jie skatina tulžies sulčių, šlapimo skyrimąsi, taigi šiek tiek spartina medžiagų apykaitą. Kai kuriose studijose užsimenama, kad kasdien suvalgant po keletą agurkų, organizme angliavandeniai lėčiau virsta riebalais.

REKLAMA


Neleiskite perraugti


Daugelio tradicinių rūšių agurkai skaniausi būna neperaugę, 10–13 cm ilgio, salstelėję, su dar nesusiformavusiais sėklalizdžiais ir minkšta luobele. Tokių nereikia lupti, nes prie luobelės yra daugiausia aromatinių medžiagų. Rauginti labiausiai tinka 10–15 cm agurkai, marinuoti – 8–10 cm.


Senesni, gelstelėję ir sukietėjusia luobele agurkai praranda savo skonio savybes, bet iš jų galima pasiruošti įvairių konservuotų salotų. Prieš valgant agurkams nupjaunami galiukai. Tai daroma ne šiaip sau – būtent galiukuose susikaupia daugiausia nitratų, kurių išlieka ir konservuotose daržovėse.


Užkandėlės


Pačių užsiauginti arba iš ūkininkų nusipirkti švieži agurkai labai gardūs ir vieni, be jokių priedų. Su šaukšteliu šviežio medaus – skanėstas neišpasakytas.
Su agurkais galima pasiruošti daugybę gardžių ir lengvų vasaros užkandžių.


Sumaišykite tarkuotus agurkus su vidutinio riebumo varške, pagardinkite druska, pipirais ir kapotais krapais – turėsite puikų įdarą lauže ar orkaitėje keptoms bulvėms. Supjaustykite agurkus 3–4 cm ritinėliais, išskobkite vidų ir įdarykite su graikiniais riešutais sumaišyta rikota, truputį pasūdykite, apibarstykite petražolėmis – bus puikus iškylos užkandis. Agurkų, pomidorų gabaliukus ir mocarelos rutuliukus suverkite ant medinių iešmelių, tarpuose persmeikite po lapelį bazilikų, pašlakstykite alyvų aliejaus ir citrinų sulčių mišiniu – toks užkandis papuoš net švenčių stalą.

REKLAMA


Ruoškitės agurkų derliui – jis visvien užgrius

Pirmieji agurkai - iš šiltnamio.


Salotos


Salotų agurkais nepagadinsi – jie dera kone su visomis daržovėmis ir daugeliu vaisių. Pavyzdžiui, agurkus ir melionus (arba kriaušes) supjaustykite plonais griežinėliais, gausiai užberkite pakepintų migdolų plokštelių, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite mėlynojo pelėsinio sūrio gumulėliais – bus gurmaniškos vasaros salotos, puikiai derančios su baltuoju vynu. Arba – saldžiųjų paprikų juosteles sumaišykite su obuolių, kriaušių šiaudeliais, agurkų pusgriežiniais, šiek tiek pasūdykite ir užpilkite aliejaus, citrinų sulčių, druskos ir medaus užpilu – ypač tiks su kepta ar troškinta paukštiena.


Kas mėgsta sotesnį valgį, agurkų kubelius gali sumaišyti su tarkuotu fermentiniu sūriu ir kapotais virtais kiaušiniais, įspausti truputį česnako (jei patinka) ir užpilti mėgstamu majonezu – išeis gaivus pikantiškų salotų variantas, kuris labai tiks su baltos duonos skrebučiais.


Gėrimai

Karštą vasaros dieną (tikėkimės, kad tokių visgi bus) troškulį gerai malšina agurkais pagardintas šaltinio vanduo. Įmeskite šviežio (neperaugusio) agurko griežinėlių į ąsotį vandens, įdėkite šviežių mėtų ar citrinų skiltelių – gaivus, rūgštelėjęs jų skonis ir kvapas maloniai pagardina, aromatizuoja vandenį ir gerai malšina troškulį.


Arba agurką nulupkite ir stambiai sutarkuokite, pabarstykite žiupsneliu šviežių krapų, bazilikų, užpilkite natūraliu jogurtu, truputį praskieskite vandeniu ir suplakite elektriniu plaktuvu – gausite puikų dietinį gėrimą, tinkamą net iškrovos dienoms.


Rauginti agurkai


Rauginti agurkai – dar vienas vasaros gardumynas. Skaniausi būna trijų keturių dienų – ypač tinka prie lauko kepsnių. Tokių užsiraugti galima trijų litrų talpos stiklainyje. Tereikia saujelės vyšnių ir juodųjų serbentų lapų, užaugusio krapo stiebo su žiedais, skiltelės česnako. Svarbiausia raugiant agurkus – druskos ir vandens proporcija. 1 litrui vandens dedamas kupinas šaukštas rupios druskos. Pasiraugus daugiau agurkų, stiklainius reikia uždaryti sandariais dangteliais. Laikant vėsiame rūsyje tokias atsargas galima išlaikyti net iki žiemos.
Verta žinoti:
• jeigu norite, kad agurkai greičiau įrūgtų, juos, sudėtus į stiklainius, užpilkite labai karštu sūriu vandeniu – tokius su rūgimo rūgštele galėsite skanauti jau po paros laiko;
• paraugtus agurkus reikėtų laikyti kambario temperatūros patalpoje (apie 18–20 laipsnių). Rūgdami aukštesnėje temperatūroje jie gali įgauti nemalonų skonį ir kvapą.

Marinuoti



Agurkų marinavimas – vienas populiariausių būdų pasiruošti jų žiemai. Marinuojant agurkai apdorojami 9 proc. acto rūgštimi, kuri sunaikina bei stabdo nepageidaujamų mikrobų, grybelių dauginimąsi. Marinuojant dar naudojama druska, cukrus bei prieskoniai. Konservuojant agurkus tinka įvairūs prieskoniai: vyšnių, ąžuolų, juodųjų serbentų, krienų lapai, krapai, peletrūnai, mairūnai, čiobreliai, bazilikai, garstyčios, kalendros, įvairūs pipirai, laurų lapeliai ir pan.


Kad agurkai būtų traškūs, prieš marinuodami bent 2–3 valandas palaikykite juos šaltame vandenyje.


Parengta pagal žurnalą „Savaitė“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)



Daugiau >>