Augalų deriniai šiltnamyje: ką galima auginti kartu?

Augalų deriniai šiltnamyje: ką galima auginti kartu?

Pomidorai su agurkais šiltnamyje nedraugauja.


Profesionalūs daržovių augintojai skirtingas kultūras paprastai augina atskiruose šiltnamiuose, tačiau mėgėjams, turintiems ribotą plotą, tai padaryti sunkoka, tad stengiamasi jas derinti. Kaip „netraumuoti“ nė vienos rūšies daržovių ir sulaukti gero derliaus?


Tinkami daržovių deriniai šiltnamyje – tai galimybė vienu metu užauginti kelių daržovių derlių. Taip auginamų kultūrų kokybė dažniausiai būna geresnė nei mūsų klimato sąlygomis augančių atvirame grunte, tačiau būtina laikytis tam tikrų taisyklių, nes gero rezultato galima sulaukti tik sėkmingai suderinus augalus ir laiku juos pasodinus. Tada lysvės niekada nebus tuščios, gausiu ir įvairiu derliumi galėsime džiaugtis net turėdami nedidelį šiltnamį.


Renkantis kartu auginamas kultūras svarbu atsižvelgti į tai, kad ne visos daržovės gali duoti gerą derlių, jei šalia „įkurdinamos“ kitos kultūros. Skiriami du šiltnaminių augalų tipai. „Sausieji“ – tai pomidorai, melionai, arbūzai. Jie geriausiai apsidulkina, kai oro drėgnis labai mažas. Drėgnesnėje aplinkoje jų žiedadulkės sulimpa ir derlius mažėja. „Drėgnieji“ – tai agurkai, paprikos, baklažanai. Jų žiedadulkės, atvirkščiai, labai greitai perdžiūsta, todėl kai per sausa, ima kristi jų žiedai ir vaisių užuomazgos.

REKLAMA


Agurkai ir pomidorai nedraugauja


Dažniausiai mėgėjų sklypuose auginamos daržovės – agurkai ir pomidorai – deja, nesutaria. Jų auginti viename šiltnamyje nerekomenduojama. Didelė drėgmė, šiluma ir kondensaciniai lašai, kurie naudingi agurkams, gali būti tiesiog pražūtingi pomidorams. Pomidorams tinkamas mikroklimatas – dažnas vėdinimas, skersvėjis, kuo sausesnis oras – visiškai netinka agurkams. Taigi jei nėra galimybės agurkų ir pomidorų auginti atskiruose šiltnamiuose, juos būtinai reikėtų perskirti plėvelės siena ir skirtingose šiltnamio dalyse sukurti kiekvienai kultūrai kuo tinkamesnes sąlygas. Galima išsirinkti prioritetinę kultūrą. Dažniausiai tai būna pomidorai, nes agurkai gali visai gerai derėti ir lauke po priedangomis.


Agurkams reikia daug šilumos ir drėgmės. Optimali oro temperatūra – nuo +20 °C iki +22 °C, o užsimezgus vaisiams jie džiaugiasi dar šiltesniu oru – +26–28 °C. Agurkus reikia dažnai laistyti, galima vandeniu apipurkšti ir lapus. Svarbiausia, kad vanduo būtų šiltas. Šiltnamio nereikia dažnai vėdinti, agurkų negalima ir daug tręšti. O štai pomidorai – visai kas kita. Jiems reikalingas ne per karštas ir gerai vėdinamas šiltnamis, jie tiesiog dievina trąšas. Pomidorus reikia laistyti retai, gausiai ir tik aplink šaknis.

REKLAMA


Paprikos, baklažanai ir agurkai – puikūs kaimynai


Agurkai, paprikos ir baklažanai priklauso „drėgnųjų“ augalų tipui. Jiems augti reikalingos panašios, nors ir nevisiškai vienodos sąlygos. Paprikos ir baklažanai – išties puikūs kaimynai, o jiems į draugiją tinka ir agurkai. Svarbiausia sąlyga – šios kultūros neturi augti vienoje lysvėje. Taigi jas reikėtų sodinti skirtingose šiltnamio pusėse arba skirtinguose galuose. Atkreipkite dėmesį į tai, kad agurkams patinka rytinė saulė, o paprikoms – vakarinė, baklažanai mėgsta aukštesnę (apie +30 °C) temperatūrą nei paprikos.


Taigi, kad visiems būtų gerai, reikėtų palaikyti maždaug +28 °C temperatūrą. Na, o arti augantys pomidorai užgožia baklažanus ir paprikas, todėl juos visada geriau auginti atskirai. Dar vienas dalykas, į kurį būtina atsižvelgti: šalia negalima sodinti saldžiųjų ir aitriųjų paprikų. Susimaišius žiedadulkėms užsimezgę saldžiųjų paprikų vaisiai gali apkarsti.


Ką įkurdinti šalia pomidorų?


Pomidorų lysves šiltnamiuose vasarą galima papildyti kitais šilumą mėgstančiais augalais.


Jei šiltnamyje auginami pomidorai, su jais gerai auginti petražoles, salierus, bazilikus, porus, česnakus, ridikus, pupeles, burokėlius, melionus, arbūzus.
Bazilikai ir česnakai apsaugo pomidorus nuo daugelio ligų, be to, bazilikai pagerina pomidorų skonį. Tarp pomidorų eilučių galima sodinti česnakus: pomidoras, česnakas, pomidoras ir t. t. Taip pomidorai sodinami ir su bazilikais: pomidorų eilutė, bazilikų eilutė.



Naudinga kaimynystė su šparaginėmis pupelėmis, nes jos didina dirvožemio derlingumą ant šaknų kaupdamos azotą. Jo pomidorams tikrai reikia. Tiesa, norint tarp pomidorų pasodinti šparaginių pupelių, ir vienai, ir kitai kultūrai derėtų palikti daugiau erdvės. Šparaginių pupelių derlius šiltnamyje būna daug didesnis, todėl 3 ar 4 krūmai aprūpintų nedidelę šeimą visiems metams.


Kartu su pomidorais augindami salierus daugelis daržininkų irgi džiaugiasi puikiu derliumi. Ypač gerai auga šakniniai salierai, kurių užsiauginti atvirame grunte dažnam daržininkui nepavyksta.


Puikiai greta pomidorų šiltnamyje auga porai. Jei juos pasodinsite eilute pagal pietinę šiltnamio sienelę, jie netrukdys pomidorams ir bus puikiai derės.
Su pomidorais galima auginti ankstyvuosius burokėlius. Pomidorams augant burokėliai po truputį raunami ir vartojami maistui. Kol pomidorai užauga taip, kad meta šešėlį apačioje augantiems burokėliams, šių lysvėje nebelieka...


Greta pomidorų galima pasodinti melionų ir arbūzų. Vienintelis dalykas, kuris jiems gali nepatikti, – tai skersvėjis. Jei pomidorų šiltnamyje rasite vietą, apsaugotą nuo intensyvaus oro judėjimo, šios kultūros puikiai sugyvens su pomidorais. O štai kaimynystė su pankoliais ir žirniais pomidorams nepatinka.


Geriausi agurkų draugai


Suvešėję agurkai nelabai palieka vietos kaimynams, tačiau į tą patį šiltnamį „priima“ paprikas ir baklažanus, patinka jiems ir kukurūzų bei ankštinių kultūrų draugija. Taigi kartais visai paranku ankstyvą pavasarį šiltnamyje, kuriame ketinate auginti agurkus, pasėti žirnių. Derlius bus labai ankstyvas ir netrukdys dar tik augantiems agurkams. Tai ypač aktualu turintiems mažų vaikų ar anūkų daržininkams – juk jie negali atsispirti šiam gardumynui!

REKLAMA


Ko gero, geriausi agurkų kaimynai yra krapai. Savo kvapu krapai atbaido kenkėjus ir saugo agurkus nuo įvairių ligų. Šiltnamyje agurkai sodinami dviem eilėmis maždaug kas 60 cm. Tarp eilių ir lysvės galuose viena eilute sėjami krapai. Greta agurkų gali augti ir pankoliai, tačiau kitų prieskoninių augalų geriau vengti. Ypač agurkams nepatiktų šalavijų kaimynystė.


Viskas „viename name“


Ką daryti, jei šiltnamis vienas ir kitų daržovių auginimo variantų nėra? Tenka visas daržoves apgyvendinti vienuose namuose. O kaipgi suderinamumas?
Išmintingai sprendžiant galima suderinti net nesuderinamus dalykus. Šiltnamį padalykite į dvi dalis. Gerai, jei durys yra abiejuose galuose. Tačiau pasvarstykime sudėtingesnį atvejį: durys vienos, o kitame šiltnamio gale – tik langelis. Tokiu atveju prie durų sodinami pomidorai, tada daroma plėvelės pertvara. Toliau sodinami agurkai, už jų – baklažanai, o arčiausiai langelio – paprikos.


Paprikas ir baklažanus galima sukeisti vietomis, tačiau baklažanų negalima sodinti greta pomidorų. Dažnai mūsų daržininkai baklažanų išvis neaugina, tad ir rūpestis atpuola. Jei šiltnamis vienas, tačiau didelis, ir lysvės suformuotos trimis eilėmis, geriausia elgtis taip: vidurinėje lysvėje auginti agurkus, šoninėse – kitas kultūras.


Kitų daržovių deriniai


Šiltnamyje galima auginti ir kitų daržovių – pavyzdžiui, kopūstų. Optimali jų auginimo temperatūra – +20 °C, todėl susodinti juos galima gana anksti (balandžio pabaigoje). Kopūstai mėgsta saulę ir drėgmę, tad tinkamai prižiūrint derlius būna jau vasaros pradžioje. Šalia kopūstų tinka auginti įvairių žalumynų: salotų, kalendrų, petražolių, salierų, krapų, labai gerai dera agurkai. Jei ketinate vėliau į tą patį šiltnamį sodinti pomidorus, krapų ir pankolių geriau nesėti – jie su pomidorais nedraugauja. Tačiau kopūstai ir pomidorai bus visai patenkinti kaimynyste, juolab kad pomidorams pradėjus derėti ankstyvųjų kopūstų derlius jau bus nuimtas.


Puikiai šiltnamyje užauga ridikai ir ankstyvieji aguročiai. Aguročių daigelius galima pasodinti jau balandžio pabaigoje ir vasaros pradžioje mėgautis pirmais vaisiais. Aguročiams panašiai kaip agurkams reikia daug šilumos ir drėgmės. Vienintelis skirtumas, kad auginant aguročius šiltnamį auginimo pradžioje reikia vėdinti dažniau – jiems patinka grynas oras, tačiau tam reikėtų pasirinkti šilčiausias pavasario dienas. Aguročiai nereiklūs – jiems tiks įvairių žalumynų, pupelių, kukurūzų, ridikų kaimynystė, tik aguročiams reikia daug vietos.

Parengta pagal žurnalą "Namie ir sode"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)