Baiba – keistas vardas, kurį Lietuvoje žino visi

Baiba – keistas vardas, kurį Lietuvoje žino visi

Lietuvoje Baiba gyvena jau 13 metų ir Lietuvą jau laiko savo namais. Tomo Griškevičiaus nuotr.


Pagal tautybę – latvė, pagal kilmę – serbė


Baiba atvirai prisipažįsta: ji pati net nežino savo vardo reikšmės. Mat latvių kalboje šis žodis nieko nereiškia. Vis dėlto ne vienai latvių šeimai šis vardas yra „užkliuvęs“: Baibos klasėje mokėsi trys bendravardės. O kai Baiba mokėsi muzikos mokykloje, joje buvo dar dvi mergaitės Baibos.


Dainininkė sako, kad vaikystėje jai šis vardas nelabai patiko. Mama dėl to priekaištaujančiai dukrai paaiškino taip: tuo metu, kai atžala dar tik laukė savo laiko ateiti į pasaulį, buvo rodomas labai populiarus kino filmas, kur pagrindinė veikėja buvo... Baiba. Taip Latvijoje atsirado dar viena Baiba. O pavardė, išvertus iš latvių kalbos, pasirodo, reiškia... „dūmtraukė“, kas, pašnekovės teigimu, yra visiškas nesusipratimas. Mat Baiba ne tik visiškai nerūko, bet ir yra alergiška net scenos dūmams.


Atlikėjos šeima yra kilusi iš Kuršo – pajūrio sausumos juostos nuo Liepojos iki labai įspūdingo Kolkos kyšulio, nuo kurio jau prasideda Rygos įlanka. Iš tikrųjų Baiba gimė Rygoje, tačiau užaugo Liepojoje, kaip pati sako, labai gražioje – vėjuotoje ir muzikalioje – vietoje. Pasirodo, kone pusė Latvijos scenos grandų – kompozitorių ir muzikantų – mokėsi toje pačioje muzikos mokykloje, kur ir Baiba. Ar bent jau yra kilę iš šio latvių uostamiesčio.

REKLAMA


Tiesa, dainininkė savęs tikra latve nelaiko, nes jos tėčio senelis buvo serbas Vladimiras Maestorovičius, karo metų verpetų atblokštas į Latviją, o mamos senelė – Marija Petrovič, taip pat serbė; matyt, dėl to, pašnekovės nuomone, ji turi latviams neįprastų charakterio bruožų. Jos energija ir charakteris – labiau pietietiški, kartais – tiesiog ugningi. Tai ne ramus, tarsi „apsnūdęs“ tipiškas latvių būdas...


Dainuoja visą gyvenimą


Kad bus dainininkė, Baiba sako žinojusi jau pirmoje klasėje, mat ji kone nenutrūkstamai dainuoja nuo trejų metukų. Žodžiu, Baibai visuomet patiko dainuoti, ir šis užsiėmimas jai puikiai sekėsi. Tiesa, Liepojoje pašnekovė įgijo pianisto-koncertmeisterio specialybę.


Nors jos aistra, prisipažįsta Baiba, visada buvo tik dainavimas, ir būtent – neakademinis.
Tiesa, jaunoji latviukė tuomet buvo apdairi – papildomai lankė ir klasikinio vokalo pamokas. Be to, jos tėvai ir net seneliai savo gyvenimą buvo susieję su aktoryste, pagal šeimos tradicijas ir Baiba turėjo būti aktorė...

REKLAMA


Tačiau ją visada traukė scenoje ne vaidinti, o dainuoti. Beje, tokių tėvų ir senelių dėka pašnekovei net nekilo minčių tapti, pavyzdžiui, stomatologe ar teisininke. Tad visi tuomet dar paauglės norai buvo susiję su meno pasauliu. Ir kai baigė muzikos mokyklą, Baiba norėjo stoti iš karto į dvi specialybes – džiazinio dainavimo ir choreografijos.


Vis dėlto greitai suprato, kad ant dviejų kėdžių neišsėdės, tad apsiribojo tik vokalo specialybe. O choreografija, deja, taip ir liko jos neišsipildžiusia svajone. Tiesa, dabar dainininkė pati kuria choreografines kompozicijas savo mokiniams.


Beje, Baibos seserį močiutė – garsi aktorė – atkalbėjo tapti aktore: gana tų menininkų giminėje, reikia ir kitokių specialybių atstovų. Ir sesuo tapo... muzikos mokytoja. Žodžiu, menas – tarsi šios šeimos genetinis kodas – gyvybingas visose kartose.


Baiba – keistas vardas, kurį Lietuvoje žino visi

Baiba prisipažįsta, kad niekada nieko tyčia nedarė dėl publikos ar prodiuserių dėmesio.


Studijos Lietuvoje – avantiūra


Į Vilnių Baiba ir atvyko studijuoti džiazinio dainavimo. Tiesa, atvykėlė jau prieš tai studijavo vienoje iš Rygos aukštųjų mokyklų, kur rengiami džiazinio dainavimo mokytojai. Tačiau tuomet mergina jokiu būdu nenorėjo dirbti pedagoge.


Tad po metų studijų atvyko į Lietuvos sostinę ir įstojo į Vilniaus kolegiją studijuoti to paties džiazo. Vis dėlto ne veltui sakoma „niekada nesakyk niekada“: dabar Baiba ne tik koncertuoja, bet ir dėsto Vilniaus tarptautinėje mokykloje. Tiksliau, repetuoja su vietos moksleivių popmuzikos ansambliu. Ir tai daro ne kaip „iš šalies“ uždarbiaujanti dainininkė, o kaip... profesionali muzikos mokytoja. Mat ji, baigusi Vilniaus kolegiją, įstojo į Lietuvos edukologijos universitetą ir įgijo tai, nuo ko ir pabėgo iš Rygos į Vilnių, – muzikos mokytojo diplomą.


Be abejo, studijų Vilniuje pradžioje kalbos barjeras buvo gana reikšmingas, bet, prisimindama studijas, Baiba mintyse vis taria „ačiū“ savo dėstytojams: jie buvo supratingi ir per individualias paskaitas su ja kalbėjo rusiškai. Be to, ir kurso draugai padėdavo išversti mažiau girdėtus žodžius ar posakius į rusų kalbą – latviškai juk niekas nekalbėjo.



Dabar pašnekovė į tai žiūri kaip į avantiūrą, kurios turbūt nesiryžtų pakartoti: vykti studijuoti į svečią šalį nemokant vietinės kalbos, neturint jokių draugų, pažinčių ir t. t. – išties ne juokas. Matyt, metai neišvengiamai daro savo: jau išsikovojusiai šiokią tokią vietą po lietuviškojo šou pasaulio saule Baibai dabar norisi ramybės ir komforto.


Įsisuko sėkmės ratas


Tiesa, Baiba prisipažįsta, kad niekada nieko tyčia nedarė dėl publikos ar prodiuserių dėmesio. Ko gero, ugningas jos būdas ir puikūs vokalo duomenys padarė savo: tai vienas, tai kitas užkulisių pilkasis kardinolas Baibą pastebėjo, įvertino, ir sėkmės ratas ėmė suktis vis greičiau…


Aišku, prisimena savo pirmuosius bandymų metus Baiba, ypač lietuviškuose šou renginiuose ji pajusdavo esanti, kaip lietuviai sako, „žirgo galva“. Ne visada sulaukdavo ir palaikymo, be to, labai daug kam kažkodėl nepatiko latvės išvaizda. Kas padėjo išlikti? Pašnekovė mano, kad jos užsispyrimas ir darbas neskaičiuojant valandų bei šioks toks talentas.


Beje, priduria dainininkė, jos kolegos – ir dainininkai, ir muzikantai – Lietuvoje iš tiesų daug dirba. Nes kitos išeities nėra: muzikos rinka mūsų šalyje – labai jau maža (tokia pati ir kaimyninėje Latvijoje), tad norint scenos žmonėms išgyventi ir pragyventi reikia nuolat suktis.


Baiba – keistas vardas, kurį Lietuvoje žino visi

Su vyru Mykolu. „Eltos“ nuotr.

Latvijoje – nežinoma


Lietuvoje Baiba gyvena jau 13 metų ir Lietuvą jau laiko savo namais. Mat čia surado savo laimę, ramybę, čia sukūrė šeimą (2014 m. ištekėjo už kikboksininko Mykolo Serdiuko). Tad dabar dainininkė visiškai pagrįstai mano, kad jos namai yra ten, kur mylimam žmogui priklauso jos širdis.


Be abejo, Baibai labai norėtųsi ir gimtojoje Latvijoje ko nors pasiekti. Mat kiek jai teko koncertuoti savo tėvynės renginiuose, latviai kiekvienąkart vis garsiai stebisi: kokia čia nežinoma atlikėja atvyko?


„Tad gal dar ateis mano laikas koncertuoti ir savo gimtinės scenose“, – neatsisako vilties Baiba. Ir galbūt ateityje ji taps tuo tiltu, kuris bent periodiškai sujungs dviejų artimiausių tautų – lietuvių ir latvių – scenos atlikėjus.


O kol kas latvė sėkmingai lietuvėja: net ir jos mama sako, kad dukra dabar yra labiau lietuvė nei latvė. Taigi tai jau daug ką pasako... Beje, Baiba juokiasi, kad mama vis piktinasi, jog dukra savo „Facebook“ paskyroje rašo ne latviškai, o lietuviškai. Todėl dabar ji stengiasi ten rašyti ir angliškai, kad ir vieni, ir kiti suprastų.

REKLAMA


Beje, pabrėžia Baiba, latvių ir lietuvių mentalitetas labai panašus, tik lietuviai labiau didžiuojasi savo tauta ir praeitimi. Bet kokiu atveju šios dvi išlikusios baltų tautos yra artimiausios kaimynės ir, dainininkės nuomone, ganėtinai gerai sutaria.


Be to, pašnekovė labai džiaugiasi, kad kai nuvyksta į Liepoją, ten išvysta kas antrą automobilį su lietuviškais numeriais. Maža to, ir Latvijos paplūdimyje labai dažnai galima išgirsti lietuvių kalbą. „Latvijoje – daug pajūrio, penkis kartus daugiau nei Lietuvoje, – priduria dainininkė. – Prašom, braliukai lietuviai, atvažiuoti.“ Tiesa, lietuviai ir nekviečiami veržiasi į Latvijos pajūrį: dabar jau net iki Liepojos kas antra ar trečia pajūrio sodyba įsigyta mūsų tautiečių...


Lietuviai – dainingesni?


Latvijos šou pasaulis labai panašus į mūsų: taip pat nedidelė rinka, atlikėjai dainuoja gimtąja kalba ir nebando laužyta anglų kalba trūks plyš veržtis į tarptautinius vandenis. Tiesa, tarp lietuvių ir latvių Baiba mato vieną esminį skirtumą: labai didelę įtaką Latvijos muzikos gyvenimui padarė žinomas kompozitorius Raimondas Paulas.


Maestro ilgą laiką svarbiausių Latvijos scenų vadeles tvirtai laikė savo rankose, tad pas mūsų kaimynus bebalsių grupelių ar neva dainininkų į viešumą neiškildavo. Tačiau dabar Baiba nuoširdžiai džiaugiasi, kad Lietuvoje padėtis gerėja – iškyla daug profesionalių grupių ir atlikėjų, kurie pasiekia ne vien lietuvių širdis.


Beje, dabar pašnekovei atrodo (teneįsižeidžia dėl to jos tėvynainiai), kad lietuviai už latvius geriau dainuoja.


Tiems mūsų tautiečiams, kurie ir toliau Latvijoje temato vienintelį miestą – Rygą, Baiba pataria imti ir pakeliauti po visą šalį. Pasirodo, kaimyninės šalies provincijoje jau yra ne vienas miestas, kurio scenoje drąsiai galima rengti ir klasikinės, ir lengvosios muzikos koncertus.

REKLAMA


Štai dainininkės mylimojoje Liepojoje neseniai duris atvėrė moderniausia koncertų salė visose Baltijos šalyse. Taip pat naujomis koncertų salėmis gali džiaugtis Ventspilis, Valmiera, Daugpilis. „Lietuviams reikėtų geriau pažinti Latviją. Kaip ir latviams, be abejo, – Lietuvą“, – sako Baiba.


Baiba – keistas vardas, kurį Lietuvoje žino visi

Į Vilnių Baiba ir atvyko studijuoti džiazinio dainavimo. Čia ir liko.


Šeima polėkio nesustabdė


Baibos vyras Mykolas – labai didelis jos gerbėjas ir ramstis. Sutuoktinis žmoną palaiko ir skatina, kai ji retkarčiais nuleidžia rankas. Štai neseniai net pianiną padovanojo, kad Baiba galėtų kurti muziką neišeidama iš namų. Kai reikia, Mykolas ją ir į koncertus nuveža, be to, niekada nezyzia, jei žmona ilgai koncertuoja. Žodžiu, sutuoktiniai labai gerai sutaria, juolab kad yra panašūs – pasak Baibos, tokie pat „pačiuožę“. Kartais Baiba su Mykolu netgi pasijuokia, kad jeigu kas nors pamatytų, ką jiedu kartais išdarinėja, turbūt jų nesuprastų...


Beje, pora tarpusavyje bendrauja savo kalba – latvių ir lietuvių kalbų mišiniu. Ir nors lietuviškai Baiba vis dar kalba su šiokiu tokiu akcentu, kai dainuoja (aišku, lietuviškai), sunku net pasakyti, jog dainuoja ne mūsų tautietė. Štai kaip muzika nušlifuoja tą, atrodytų, nepašalinamą kitakalbio tartį.


Suprantama, dainininkė nori surengti ir savo autorinį koncertą. Jis – jos ateities planuose, taigi anksčiau ar vėliau tikrai bus. Tik čia ne viskas vien nuo pačios dainininkės priklauso: tam reikia ne tik talento, bet ir nemažų investicijų. Kol kas Baiba rengiasi išleisti savo dainą lietuvių kalba jai labai aktualia tema. Kokia – išgirdę ir sužinosite.
Atlikėja teigia turinti nuostabių mokinių. Netrukus su viena iš savo auklėtinių vyks į konkursą Italijoje. Tad visų prašo už jas tris (nes vyks ir mokinės mama) laikyti kumščius…


Apie kitas savo svajones pašnekovė kol kas dar nenori kalbėti: Lietuvoje, kaip, beje, ir Latvijoje, žmonės yra ganėtinai pavydūs. O Baiba labai nori, kad ir tos neįvardytos svajonės išsipildytų, tad kol kas jų neatskleidžia.

Parengta pagal žurnalą „Savaitė“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)