Lemtingos pusė sekundės

Lemtingos pusė sekundės

Tiesioginiai saulės spinduliai čiaudulį gali sukelti ir nealergiškiems vairuotojams, neužsidėjusiems tamsintų akinių


Lemtingos pusė sekundės


Dažnas yra girdėjęs įspėjimą vairuojant automobilį nevalgyti, negerti, nekalbėti telefonu ar nerašyti SMS. Bet tik retas girdėjo pasiūlymą nečiaudėti. Vos pusę sekundės trunkantis čiaudulys nėra toks nepavojingas, ypač žydėjimo ir alergijų laikotarpiu.


Pernai pavasarį kelyje „Via Baltica“ dėl alergijos žiedadulkėms vairuotojas ėmė čiaudėti – tai darydamas užsimerkė, o pravėręs akis prieš save pamatė sustojusį automobilį. Išvengti susidūrimo nepavyko – nusičiaudėjusio ir akimirkai budrumą praradusio vairuotojo valdoma mašina įsirėžė į priekyje stovėjusios transporto priemonės galą, teigiama Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) pranešime žiniasklaidai.


Kaip rašoma LTSA pranešime, sėdėdamas prie vairo nė vienas vairuotojas negali būti tikras, kad jam nosiaryklės nesudirgins nežinomi dirgikliai ir jis nepradės čiaudėti. Jei taip nutinka, vairuotojas turėtų išlikti ramus ir dėmesį sutelkti tik į vairavimą, o ne bandyti išvengti čiaudulio užspausdamas nosį ar panašiai. Užtenka tik vieno netinkamo judesio, ir vairuotojas gali sukelti eismo įvykį.

REKLAMA


„Čiaudėjimo vairuotojas beveik negali išvengti, tačiau jeigu laikysis saugaus atstumo, per daug nepriartės prie prieš jį važiuojančios transporto priemonės ir neviršys reikalaujamo greičio, tą pusę sekundės galės jaustis ramus dėl savęs ir kartu vykstančių keleivių“, – teigiama LTSA pranešime.


Alergologas Valerijus Morozovas patvirtino, kad čiaudėjimas gali sumažinti vairuotojo dėmesingumą. „Aišku, daug priklauso nuo situacijos. Šiaip mirktelėdamas žmogus užsimerkia 0,1–0,2 sekundės dalims, o čiaudint užsimerkiama ilgesniam laikui – apie pusei sekundės. Važiuojant dykuma, kai aplink nėra kito transporto, čiaudėjimas, žinoma, eismo saugumui jokios įtakos nedaro. Tačiau ten, kur transporto priemonių srautas intensyvus, dideliame mieste, kur daug pėsčiųjų, čiaudėdamas vairuotojas tikrai negali 100 proc. dėmesio sutelkti į vairavimą“, – nevaldomą žmogaus refleksą apibūdino gydytojas. Pasak jo, atstumas iki kitos transporto priemonės šiuo atveju labai reikšmingas, nes jaučiant artėjantį čiaudulį galima sulėtinti važiavimo greitį ir taip sukurti papildomos erdvės tarp transporto priemonių. V. Morozovas negalėjo pasakyti, ar čiaudėjimas prie vairo dažnas reiškinys, tačiau čiaudulio ar pavasarinės alergijos kamuojamiems žmonėms tinka vienodos rekomendacijos.

REKLAMA


„Jei sėdime dirginančioje aplinkoje, kur bloga ventiliacija, ar veikia tiesioginiai saulės spinduliai, galime čiaudėti ir ne tik dėl mikroskopinių dalelių, tokių kaip dulkės, žiedadulkės ir kitų. Jei esate alergiškas, rekomendacijos bendros – keliaukite anksti ryte arba vėlai vakare. Tuo metu drėgnesnis oras, jau nėra tiek dulkių ar žiedadulkių, ne toks intensyvus eismas. Beje, būtinai užsidėkite akinius nuo saulės – jie apsaugos nuo tiesioginių spindulių“, – sakė gydytojas.


Jis taip pat rekomendavo nepamiršti tinkamos vėdinimo ar kondicionavimo priežiūros transporto priemonėje ir laiku keisti oro filtrus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)