Nafta žmones paverčia pinigų taškytojais

Nafta žmones paverčia pinigų taškytojais

Brunėjaus sultonas su pirmąja žmona pozuoja fotografams per dukros vestuves.


Pačios gražiausios moterys, brangiausi automobiliai, prašmatniausi pasaulyje rūmai su auksinėmis durų rankenomis – visa tai pasiekiama pačiam turtingiausiam Žemės planetos žmogui, Brunėjaus sultonui Mudai Hasanalui Bolkiahui Muizadinai Vadaulahai. Tai – sutrumpintas vardas, visą sudaro 28 žodžiai.


Sultonui nebūdingas drovumas


Pasaulyje nėra kitos tokios prabangos, kuri būtų taip atvirai demonstruojama. Brunėjaus sultonui nebūdingas drovumas, kurį vienaip ar kitaip patiria Europos milijardieriai. Jis nesigėdija maudytis prabangoje, kurią jam garantuoja iš naftos gaunami doleriai, ir dėl to nejaučia nė menkiausio nepatogumo.


Jo kelionės po pasaulį primena gerai surežisuotą spektaklį. Bet kokiame viešbutyje tik per savaitę jis palieka maždaug 200 tūkstančių dolerių arbatpinigių. Paprastai tokiose kelionėse sultoną lydi ne mažiau kaip 400 žmonių. Žinoma, tokia palyda atsieina apvalią sumelę. Jo mėgstamo viešbučio „North American“ registracijos knyga liudija, kad keturios sultono ir jo svitos, užėmusios 100 numerių, dienos iš jo sąskaitos iššlavė milijoną dolerių.

REKLAMA


Hasanalas Bolkiahas mėgsta investuoti pinigus į tokį verslą kaip prabangūs viešbučiai. Jam priklauso „Dorchester Hotel“, įeinantis į geriausiųjų Londono viešbučių penketuką, viešbučių Singapūre ir Balyje. Savo šalyje sultonas pastatė patį brangiausią pasaulyje viešbutį „Empire Hotel and Country Club“, jam išleido 2,7 milijardo dolerių. Prie šio superviešbučio idėjos triūsė 250 architektų.


Svarovskio kristalų šviestuvai jam buvo atvežti iš Austrijos, žaliasis marmuras – iš Sardinijos, garso aparatūra – iš Danijos, šilkas apmušalams užsakytas Kinijoje. Limožo indai ir sidabriniai įrankiai atsiėjo sultonui dar 30 milijonų dolerių. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad šis viešbutis buvo statomas kaip svečių namelis sultono giminaičiams, tačiau įvyko šeimyninis nesusipratimas, ir rūmus buvo nuspręsta pertvarkyti į viešbutį.

Nuo žirgų iki lėktuvų

Nors ir supamas rytietiškos prabangos, Hasanalas Bolkiahas, įsispraudęs į nepriekaištingai pasiūtą mundurą, visiškai nepanašus į maharadžą iš „Tūkstančio ir vienos nakties“. Laisvai kalbantis keturiomis kalbomis, išmanantis Bakingamo rūmų etiketą, Brunėjaus sultonas atrodo sportiškai ir paprastai. Už jo pečių – ne tik Kvalo Lumpūro Viktorijos institutas, bet ir britų Karališkoji karo akademija. Būtent mokydamasis Didžiojoje Britanijoje sultonas aistringai pamėgo žirgų polo. Sugrįžęs namo, įrengė arklidę, joje įkurdino 200 žirgų, ne mažiau kilmingų nei jis pats.

REKLAMA


Dar vienas sultono, kuris, beje, turi Didžiosios Britanijos Karališkųjų oro pajėgų maršalo vardą, pomėgis – lėktuvai. Ne taip seniai, kai Hasanalas Bolkiahas buvo kiek jaunesnis, vykdamas į užsienio šalis pats sėsdavo prie „Boeing 747-400“ vairo. Savo paskutinius „skraidančius rūmus“ sultonas nusipirko už 100 milijonų dolerių, o dar 120 milijonų išleido jų apdailai.


Ir vis dėlto pati didžiausia Hasanalo Bolkiaho aistra – automobiliai. Jo garaže stovi daugiau nei septyni tūkstančiai unikalių – rečiausių, greičiausių ir brangiausių pasaulyje automobilių. Jei tikėsime Gineso rekordų knyga, asmeninėje sultono kolekcijoje 600 rolsroisų, daugiau nei 400 ferarių ir visi „Formulės 1“ automobiliai, laimėję lenktynes nuo 1980 metų.


Nafta žmones paverčia pinigų taškytojais

Brunėjaus sultono rūmai prabanga pribloškia, o haremai – apakina.

Gyvenimą pakeitė nafta ir dujos


Brunėjaus Darusalamo sultonato pavadinimas verčiamas kaip „Taikus uostas“. Dar XX amžiaus pradžioje daugelis europiečių nė neįtarė apie šios valstybės, esančios Borneo salos šiaurinėje pietų pakrantėje, egzistavimą. Šalis vertėsi eksportuodama į Kiniją kregždučių lizdus ir medieną, pelkėtose dirvose buvo galima auginti tik ryžius ir palmes, o sultono rūmai ant medinių polių nuo kitų pastatų skyrėsi tik dydžiu.


Tačiau Brunėjui du kartus pasisekė – 1927 metais, kai šalies gelmėse buvo rasta aukščiausios kokybės naftos, ir 1956 metais, kai sultonate buvo aptikta dujų. Alacho valia po kelių dešimtmečių Brunėjus tapo trečiuoju naftos tiekėju Azijoje ir ketvirtuoju dujų tiekėju pasaulyje, o jo sultonas – pačiu turtingiausiu planetos žmogumi. Mažoje šalyje neegzistuoja skirtumas tarp valstybinės ir asmeninės sultono nuosavybės, ir jam tiesiog nėra su kuo dalintis savo pasakiškais turtais. Tikrojo Hasanalo Bolkiaho turtų masto įvertinti neįmanoma.


Ne vien savo naudai


Sultono garbei reikia pasakyti, kad jis visą laiką gyvena rūpindamasis savo pavaldiniais, jų pragyvenimo lygis yra antroje vietoje po Singapūro. Brunėjaus gyventojai nė supratimo neturi, kas yra mokesčiai, nes jų ten paprasčiausiai nėra. Šalies gyventojų minimalios pajamos iki gyvenimo pabaigos sudaro 500 dolerių per mėnesį, o vidutinės metinės žmogui tenkančios pajamos– 25 tūkstančiai dolerių. Brunėjiečiai turi teisę į nemokamą išsilavinimą – mokslas nekainuos, net jei kas nors įsigeis Harvardo ar Kembridžo diplomo. Medicinos priežiūra taip pat nemokama ir prieinama kiekvienoje pasaulio klinikoje. Be to, apmokamos ne tik paciento, bet ir jį lydinčių asmenų išlaidos, tiesa, ne daugiau nei dviejų žmonių.



Tačiau esama ir keistokų niuansų. Pavyzdžiui, šalies gatvėse nevalia čiaudėti – galima užsidirbti solidžią baudą. Kategoriškai draudžiama į ką nors rodyti pirštais. Ir, kas ypač liūdna, šalies gyventojams griežtai užginta dėvėti geltonos spalvos drabužius – tai sultono privilegija. Kaip ir geltona spalva Brunėjuje uždraustos politinės partijos, alkoholio vartojimas ir bučiniai viešose vietose.


Būdamas religinis šalies lyderis, Hasanalas Bolkiahas griežtai kontroliuoja moralę ir pastaraisiais metais šalies įstatymus sulygino su šariato įstatymais. Taigi, už vagystę nuo 2014 metų balandžio Brunėjuje bus nukertama ranka, už malonumų vaikymąsi – apdaužoma akmenimis, ir net apnuoginta alkūnė gali tapti rimtų nemalonumų priežastimi. Tačiau brunėjiečiai dėl to nesipiktina – jie atsidavę savo sultonui.


Na, o merginos?


Kaip ir kiekvienas musulmonas, Brunėjaus sultonas gali turėti keturias žmonas ir nesuskaičiuojamą daugybę sugulovių. Pirmą kartą dvidešimtmetis Hasanalas Bolkiahas vedė 1967 metais, būdamas dar sosto įpėdinis. Pagal šeimos tradiciją jo žmona tapo 17-metė pusseserė Anak Saleha, reto grožio mergina.


1981 metais sultonas suliepsnojo aistra savo asmeninio lėktuvo palydovei Hajah Miriam ir ją vedė. Tačiau meilė, tikrąja to žodžio prasme gimusi debesyse, pasirodė netvirta. Ir nors asmeninis sultono gyvenimas slepiamas kaip valstybinė paslaptis, sklando gandai, kad sultono giminaičiai surinko antrąją žmoną kompromituojančius įkalčius, tad jis su ja išsiskyrė 2003 metais, atėmė visus titulus ir privilegijas.


Praėjus trejiems metams po skyrybų, sultonas labai slaptai vedė 26 metų televizijos žurnalistę. Tačiau ši santuoka irgi subyrėjo 2010 metais, ir antroji ekssultonė irgi negavo „išeitinės pašalpos“. Tad dabar Hasanalas Bolkiahas vėl pavydėtinai geidžiamas jaunikis – jis turi tik vieną pirmąją savo žmoną, sosto paveldėtojo princo Billaho motiną.

REKLAMA


Apie sultono haremo didumą sklando legendos. Kalbama apie keturis ir net septynis šimtus sugulovių. Be to, kai kurių iš jų Hasanalas Bolkiahas nė karto nėra matęs, tad juo labiau nė karto su jomis ir intymiai nebendravęs. Į gražuolių pareigas įeina šokti ir linksminti savo valdovą, sukurti aplink jį malonią atmosferą. Haremas Rytuose – prestižo, o ne seksualinio apetito reikalas. Merginos į jį seniai negrobiamos, taip pat jų niekas ir nebeperka kaip vergių, o samdo pagal sutartį konkrečiam terminui.


Nors sultonas ir pasižymi dosnumu, ne visos haremo gyventojos lieka patenkintos savo apdovanojimu. Titulo „Mis Amerika“ savininkė Shannon Marketic, praleidusi hareme tris mėnesius ir gavusi už tai 130 tūkstančių dolerių ir dar briliantų vėrinį, padavė ieškinį, reikalaudama dar 10 milijonų ir tvirtindama, kad vietoj intelektualių pokalbių buvo išnaudojama kaip sekso vergė. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad nei Hasanalas Bolkiahas, nei jo broliai ir sūnūs prie amerikietės net neprisilietė. Beje, tarptautinių grožio konkursų nugalėtojos neretai papildo Brunėjaus sultono haremą.


Nafta žmones paverčia pinigų taškytojais

Hasanalas Bolkiahas su pirmąja (kairėje) ir trečiąja, dabar jau buvusia, žmonomis.


Paveldėtojų – gausus būrys

Hasanalas Bolkiahas iš viso turi dvylika vaikų – penkis sūnus ir septynias dukteris. Įpėdinis princas Billahas, didelis „Bon Jovi“ gerbėjas, Oksforde įgijęs išsilavinimą, neseniai vedė. Jo išrinktąja tapo paprasta mergina Sara Saleha – verslininko iš Brunėjaus ir iš Šveicarijos kilusios medicinos seselės duktė. Princas pamilo Sarą iš pirmo žvilgsnio, susipažinęs su ja pas bendrus draugus, nors merginai tada buvo vos 14 metų, ir vos sulaukė jos pilnametystės, kad galėtų įforminti santykius.


Santuokinės ceremonijos metu jaunikio kostiumą puošė tik auksinis malajiečių kinžalas – asimetriškas dviašmenis durklas. Užtat jaunoji buvo tiesiog apipilta alyvuogių dydžio briliantais. Iškilmės vyko svarbiausioje sultono rezidencijoje. Rūmuose, kurie didesni nei visa Vatikano valstybė, yra 1788 kambariai, tarp jų pietų salė, skirta 5 tūkstančiams žmonių, ir sosto salė – vos ne tokio dydžio kaip Paryžiaus futbolo stadionas „Parc des Prince“, galinti sutalpinti visus sultono pavaldinius. Be to, rūmuose yra 257 vonios kambariai, 18 liftų, 5 plaukimo baseinai, mečetė, požeminis garažas, kurio plotą sudaro vienas kvadratinis kilometras, ir paveikslų galerija.


Šeimos reikalai


Ko gero, vienintelis Hasanalo Bolkiaho galvos skausmas – jo jaunesnysis brolis, princas Džefris, plevėsa ir lovelasas, pagarsėjęs savo ekstravagantišku gyvenimo būdu. Dar visai neseniai princas buvo vienas turtingiausių planetos žmonių. Jam priklausė viešbučių, juvelyrikos kompanijų. Tačiau, kaip kartais būna, princas Džefris supainiojo savo kišenę su valstybės pinigais ir įsigudrino sultono iždą patuštinti 15 milijonų dolerių.


Sultonas Hasanalas Bolkiahas užsakė tarptautinį tyrimą. Kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo, Džefriui teko grąžinti Brunėjui visą savo kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą. Dabar Džefris, gyvendamas Londone su savo haremu ir keturiomis žmonomis, gauna iš brolio apgailėtinus 300 tūkstančių dolerių per mėnesį.

Parengta pagal žurnalą „Savaitė“







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)